Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Autó gumi terepjáróra - közút vagy off-road nem mindegy

Egyre népszerűbbek hazánkban is a magas építésű, masszív, négykerék meghajtású autók. A magasság nem csak terepi munka során előnyös, hanem könnyebb vezethetőséget jelent a mindennapokban is, így a terepjáró, SUV vagy crossover tulajdonosoknak a gépjármű jellemző használati helyét érdemes figyelembe venniük az autó gumi kiválasztásakor. A helytelen gumiabroncs választás azt eredményezheti, hogy autónk nem az elvárt módon fog teljesíteni: terepen nem fog tudni kellő tapadást biztosítani vagy közúton válik zajossá és növeli meg a fogyasztást, miközben jelentősen csökkenti az autó gumi élettartamát.

Terepjárók esetében három fő autó gumi csoport különböztethető meg: az alacsony zajszintű terepgumi, a valódi terepgumi és a mud and snow gumik. Lássuk a legfontosabbakat mindhárom csoportról.

Az alacsony zajszintű terepgumi tulajdonképpen a városi gumi, ami legjobban közúton működik, így azoknak ajánlott, akik főként itt használják járművüket. A sima közúti guminknál annyival tudnak többet, hogy nehezebben kapnak defektet köves, rögös vagy éppen kátyúkkal teli utakon. Klasszikusan jól használhatóak makadám úton, dűlőutakon, de hagyományos értelemben vett terepjárásra nem alkalmasak.

A valódi terepgumi vásárlása akkor javasolt, ha az autót fele-fele arányban használjuk terepen, vagy a terepre jutás olyan alapfeltétel, ami nem kerülhető el. A valódi terepgumikkal biztonságosan lehet közlekedni közúton is. Erdészek, vadászok, gátőrök, vidéki állatorvosok jellemző gumiválasztása, akik az autót gyakran használják a városokban, de elkerülhetetlenül terepre is kell járniuk.

A mud and snow - azaz sár és hó - gumik valódi off-road használatra optimalizáltak, közúton nem szerencsés velük hosszabb távon közlekedni. Bármilyen terepen, mély sárban vagy hóban is megállják a helyüket, ott is elmehetünk velük, ahol más már bizonyosan elakad.

Ha időszakosan eltérően használjuk terepjárónkat, megfontolandó több szett megvásárolása az eltérő típusú igénybevételekhez. Természetesen a felni tulajdonságainak is igazodnia kell a jellemző igénybevételhez, egészen más hatások érhetik off-road vezetés közben, mint az autópályán száguldva.