Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sziklás terepre milyen gumiabroncs való?

Sziklás terepre minden esetben terepgumit vásároljunk, amit gyakran off-road guminak neveznek. Ezek a gumik speciálisan kialakított mintázattal rendelkeznek, ami segítenek megbirkózni a nehéz tereppel. Ezek a gumiabroncsok általában mélyebb bordázattal és agresszívabb mintázattal rendelkeznek, hogy jobb tapadást biztosítsanak a nehéz terepen. Az off-road gumiabroncs kialakítása anyagában is eltér a hagyományos gumiktól. A tervezés során strapabíróbb anyagokat alkalmaznak, hogy ellenálljanak a sziklák és más éles tárgyak okozta esetleges sérüléseknek, jobban bírják az ütéseket. Sokszor oldalfaluk is erősített, hogy egy szikláról való lecsúszás ne okozzon könnyen defektet.

Előfordul, hogy ezek a gumik annyira speciális kialakításúak, hogy közúton nem használhatóak. A vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy adott gumik használata pontosan hol megengedett. Sose feledjük, hogy a szabályozás oka az, hogy egyes terepgumik aszfalton nem biztosítanak olyan jó tapadást, ezért a közúton jellemző magasabb sebességnél veszélyesek lehetnek.

Fontos megemlíteni, hogy a mélyebb mintázattal rendelkező téli abroncsok nem feltétlenül nyújtanak jobb teljesítményt terepen. Homokos, saras vagy sziklás terepre ne téli gumit válasszunk, hanem speciális terepgumit. A terepgumik esetében azonban nem annyira jellemző, hogy legyen téli és nyári kivitelük is. Ezen gumiknál kevésbé a hőmérséklet, sokkal inkább a terep adottságai befolyásolják a választást. Léteznek olyan terepgumik, amiket kifejezetten jeges, havas terepre terveztek és ezek anyagösszetételükben is eltérnek. Ezen abroncsok ugyanakkor nem feleltethetőek meg egy az egyben egy "nyári" terepgumi téli változatának, sokkal inkább a terepadottság számít: szikla helyett hó.

Néha a terepjárókat gyártó autómárka hivatalos honlapján találunk ajánlásokat arra nézve, hogy milyen gumikat használhatunk különböző helyzetekben. Ez azért is fontos mert a gumik akár méretükben is eltérőek lehetnek, ez pedig befolyásolhatja a hajtást és annak hatékonyságát is. Soha ne használjunk a gyári ajánlástól eltérő méretű gumiabroncsokat, mert azok károsíthatják járművünket.

Korábbi bejegyzések: