Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szempontok túra motorgumi vásárlásához

A túra utazási stílus hosszabb, egyenletes és kevésbé magas sebességet feltételez, változó minőségű aszfaltozott utakon.

Ugyanakkor a motornak biztonságosan kell viselkednie magas sebesség elérése esetén is. Nagyobb terhelhetőség is előfordul, miközben a dönthetőség kisebb szerepet játszik. A sporttúra stílusban ez kevésbé jellemző: ott a dinamikusabb haladás segítése kerül előtérbe a terhelhetőséggel szemben. Nézzük részletesebben a legfontosabb szempontokat túra motor gumi szett vásárlása esetén.

Megfelelő méret

Mindenképpen a megfelelő, gyári ajánlással egyező gumikat használjunk, ha túrázni indulunk. A gumik jellemző méretadatai annak oldalsó felületén a DOT szám mellett találhatóak.

Évszak és időjárás

A motorokat döntően nyáron használjuk, de ez nem jelenti azt, hogy ne számítana hol és milyen körülmények között indulunk útnak. Esős óceánparti utak más gumikat kívánnak, mint Skandinávia hűvös hajnalai vagy a mediterránium perzselően forró aszfaltcsíkjai. A különböző gumik nem csak futófelületük bordázottságában, hanem anyagösszetételükben is különböznek, ami befolyásolja a tapadást különböző hőmérsékleti viszonyok között.

Kialakítás

A gumik kialakítása nem egységes, a futófelület különböző sávjai azok rendszeres használati módjukhoz igazodva különböznek egymástól. Az eltérő kialakítások más-más vezetési stílusokhoz igazodnak. A gumik felülete, összetétele nem csak a tapadást, de a gumi kopását és élettartamát is befolyásolják. A túrázás során a hosszú élettartamú és alacsony fogyasztást támogató gumikat érdemes előnyben részesíteni.

Terhelhetőség

Egy motor esetében az önsúly mellett jellemzően a vezető, esetleg utasa testsúlya jelenti az összes terhelést. Ez változik meg egy több napos túra esetén, amikor akár még egy plusz utasnyi holmi is a gépre kerülhet. A gumiknak nagyobb terhelhetőséget is el kell viselniük és ugyanolyan biztonságosan kell tapadniuk.

Vélemények

A sor vége felé a szubjektív kategóriákhoz érünk: a döntés előtt érdemes áttanulmányozni motoros társaink véleményét a kinézett termékekkel kapcsolatban.

Ár

Végül az egyik legfontosabb: a termék ára. Mindenki más összeget szán erre, de alig van olyan motoros, akinél így vagy úgy ne lenne a mérlegelési szempontok között ez a tényező.

Korábbi bejegyzések: