Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit jelent az ATV gumiabroncs kifejezés?

Az ATV egy félrevezető elnevezés, különösen, ha autógumikról beszélünk. Az ATV ugyanis egy gépjárműfajta és az arra való gumi neve, de ehhez nagyon hasonló a teljesen más típusú járművekre való terepgumi elnevezése is. Nézzük hogyan is van ez.

Az ATV az angol all-terrain vehicle szó kezdőbetűiből áll. Ha szó szerint szeretnénk lefordítani, akkor minden terepre való járművet jelent. A gyakorlatban ez egy quad, bár a quadtól eltérő ATV-k is. Az ATV szinonimája még a LUV, azaz light utility vehicle, amit könnyű haszonjárműnek lehetne fordítani, de ebből a meghatározásból kiesnek a hobbijárművek. Alapvetően olyan relatív könnyű, nyitott, néhány személyes, döntően négykerekű járművekről beszélünk, amik sokfajta terepviszony között boldogulnak: elmennek a homokos strandon, a saras hegyi úton, de aszfalton is használhatóak. Az ilyen járművekre általában egyedi méretű terepgumi kell.

A személyautó terepgumikat ugyanakkor gyakran hívjuk all-terrain gumiknak és el is jutottunk az összekeverési lehetőséghez. Az autókra való radial terepguminak nincs sok köze az ATV gumijához, bár tény, hogy mind a kettő terepgumi. All-terrain gumikból általában nincsen téli és nyári kivitel, bár elméletben az anyagösszetételen változtathatnak úgy a gyártók, hogy azok különböző hőmérsékleti tartományokban nyújtsák legelőnyösebb tulajdonságaikat.

Amíg a hazai piacon az ATV gumiknál szűk a választék - jellemzően örülhetünk, ha van megfelelő méretű és stílusú darab - addig a sima személyautó abroncsoknál a bőség zavar okozhat gondot a választás során. Szerencsére itt mindig van egy tuti tippünk: a Laufenn gumi. A Laufenn németes hangzása ellenére egy dél-koreai gumimárka, ami megpróbálja a Hankook megbízható minőségét az árérzékenyebb piacon is elérhetővé tenni. Az átlagos magyar autósnak egy Laufenn nyári gumi szinte mindig megfelelő választás, ha költséghatékony módon szeretne megbízható, tartós és jó minőségű abroncsokat szerelni járművére. A Laufenn gumi éveken át kiszámítható társuk lesz az utak során.

Korábbi bejegyzések: