Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hatékonyság a lényeg minden guminál, mindegy hogy sport vagy traktor

Az autó gumi teremti meg a fizikai kapcsolatot a talaj, burkolat és a jármű között. Kiemelkedően fontos, hogy ez az alkatrész megfelelően, azaz hatékonyan működjön. Optimális legyen az ellenállása, megfelelően tapadjon és tegye lehetővé a jármű irányítását és lassítását. Mindegy, hogy traktor gumi vagy egy Forma 1 sport gumi az amiről beszélünk, feladatuk közös.

A körülmények amik között helyt kell állniuk ugyanakkor jelentősen eltérő. Ezért készül nagyon sokféle gumiabroncs és nem pusztán egy. Akár ugyanazon járművet is érdemes eltérő gumikkal szerelni, ha más körülmények között szeretnénk optimális hatékonyságot elérni. Azon gumiabroncsok, amiket közúti közlekedésre szánnak a tökéletes kompromisszumot keresik: hogyan tudnak biztonságosan üzemelni a leggyakoribb felhasználás közben úgy, hogy egy-egy speciális igényt is kielégíthessenek még.

A közúti használatnál is jellemező, hogy évszakonként cserélni kell az abroncsokat. A téli és a nyári időszakban ugyanis olyan mértékben különböznek a felhasználás körülményei, hogy nagyon nehéz, gyakorlatilag lehetetlen olyan gumit gyártani, ami mindkét helyzetben tökéletesen működik. (A négyévszakos gumik próbálkoznak itt is kompromisszumot találni és a még elfogadható szinteken belül maradni minden évszakban. Ha a járművünket jellemzően alacsonyabb sebességnél, városon belül használjuk, működhetnek. ) A téli és nyári gumik futófelületük mintázatán túl anyagösszetételükben is eltérőek.

Jóval kevesebb kompromisszum megkötése szükséges a speciális feladatokra tervezett gumiabroncsoknál. Ezen termékeknél pusztán az a lényeg, hogy az adott feladat végrehajtása közben a legoptimálisabb és leghatékonyabb megoldást kínálják. Ilyen termék például a speciális gépekre szánt mezőgazdasági gumiabroncs, az off road gumi vagy éppen a sport abroncsok. Fontos kiemelni, hogy miközben célfeladatuk ellátására valóban tökéletesek, a hagyományos használatra nem, vagy csak rendkívül korlátozottan alkalmasak. Egy sport gumi közúti használata kifejezetten veszélyes lehet, mint ahogyan a nehéz terepre tervezett off road abroncsok sem nyújtanak érdemi tapadást aszfalton.

Korábbi bejegyzések: