Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Négy évszakos vagy sporttúra abroncsok - két véglet a közúti felhasználásban

A gumiabroncsok többségét közúti felhasználásra gyártják, így a legáltalánosabb felhasználási körülmények közé optimalizálják őket. Felhasználásuk biztonságos aszfaltozott utakon, gyakori indulások és megállások mellett is, de megfelelő az úttartásuk nagyobb sebesség elérésénél. Többségük téli és nyári modellként is készül. A téli és nyári gumik anyagösszetételükben és futófelületük mintázatában térnek el. Az anyagösszetétel segíti, hogy a gumik megfelelően rugalmasak legyenek adott hőmérsékleti viszonyok között, míg a futófelület az eltérő időjárási körülmények (eső, hó okozta nedves burkolatok) okozta változásokhoz alkalmazkodik.

Léteznek olyan közúti gumiabroncsok, amik ugyan alkalmasak általános használatra, de megpróbálnak specializálódni a közúti használaton belül. Két ilyen kategória a sporttúra és a négy évszakos gumiabroncs, amik sok tekintetben teljesen ellentétei egymásnak. Mindkét típus alkalmas általános használatra bizonyos kompromisszumok mentén, de hatékonyságuk egy-egy felhasználási mód esetén kiemelkedő. Lássuk miben különböznek egymástól a négy évszakos és a sporttúra abroncsok.

A négy évszakos gumikat úgy tervezték, hogy ne kelljen őket évszakonként cserélni, azaz egy szettel tudjunk nyáron is és télen is közlekedni. Ennek előnye, hogy megspóroljuk a cserére szánt időt és pénzt, valamint biztosak lehetünk abban, hogy egy hirtelen bekövetkező időjárás változás esetén is számíthatunk abroncsainkra. Ez utóbbi egyre gyakoribb, megkéső havazások éppúgy előfordulnak mint már szinte forró kora tavaszi vagy késő őszi napok. Ugyanakkor ezek a gumik egyetlen évszakban sem tudnak a legoptimálisabban működni, csak elfogadhatóan. A négy évszakos gumi így azoknak lehet jó választás, akik az autót jellemzően rövidebb távokra, alacsonyabb sebesség mellett használják. Ilyen a tipikus városi felhasználás.

A sporttúra abroncsok ennek ellentétét kínálják. Hosszabb távú és magasabb sebesség mellett nyújtanak optimális felhasználást. Ekkor érvényesülnek tapadási és irányítási előnyeik, míg egy városban ezek elvesznek.

Mindkét típusban léteznek jó ár-érték arányú termékek. Ha a minőség és a költséghatékonyság egyszerre számít, akkor a Taurus gumi mindig jó választás. A Taurus 4 évszakos gumi az egyik legnépszerűbb a hazai piacon, de a gyártó jó minőségű sporttúra abroncsokat is kínál. Érdemes a termékeket egy jobb gumis webshopban böngészni vásárlás előtt.

Korábbi bejegyzések: