Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen gyakran szükséges a targonca, rakodó gumi csere

Egy személyautó esetében a gumi cseréjének esedékessége viszonylag könnyen számítható és az évi kétszeri szett csere, amikor nyáriról téli gumira váltunk vagy éppen téli helyett a nyári gumi kerül fel biztosan megadja az alaposabb ellenőrzés idejét is. Ugyanez a targoncák, rakodók, bobcatek esetében kevésbé nyilvánvaló.

A legtöbb munkagép intenzív napi használatnak van kitéve, gyakori álló helyzetben történő kerékfordulásokkal, rövidebb utakkal, fékezésekkel. A gumiabroncs különféle felületeken van használva, a raktárcsarnok, a kültéri rakodó vagy egy építkezés helyszíne mind-mind eltérő adottságokkal rendelkezik, de a gumi tulajdonságainak mindegyikhez alkalmazkodnia szükséges. Jellemző, hogy a fenti feladatokat nagyobb teher alatt kell végezniük és a terhelés mértéke folyamatosan változhat. Egy bobcat gumi ugyanazon a munkaterületen a földmunka, a bontás vagy éppen az általános rakodás során is erős igénybevétellel néz szembe.

Az egyenetlen kopás mellett a külső sérülések is gyakrabban fordulnak elő, így a gumi rendszeres ellenőrzése fontos. Az ellenőrzés elmaradása olyan megelőzhető veszélyhelyzeteket teremthet, ami a termékek vagy a munkagép károsodásával járhat, rosszabb esetben személyi sérülést is okozhat. A gumi ellenőrzése és cseréje tehát egy munkavédelmi folyamat is egyben.

A megfelelő gumi kiválasztása a munka hatékonyságának szempontjából sem mellékes. A jobban tapadó, nem kipörgő kerék segíti a munkavégzést. A rakodók esetében alapvetően két gumi típus közül választhatunk, mindkettőnek más a legfőbb erénye. A tömör gumiabroncsok nagyon masszívak, nem lehet kilyukasztani őket, nem lesznek defektesek, nagyobb igénybevételt bírnak. Hátrányuk, hogy csak sík területen tudnak megfelelően működni. A hagyományos, levegővel töltött gumik sérülékenyebbek, de jobb tapadási tulajdonságokkal rendelkeznek saras, kavicsos, lejtős, egyenetlen területeken.

A fentiek alapján a gumicsere nem pusztán a kopás esetén szükséges, hanem előnyös lehet különböző projektek előtt is, annak megfelelően, hogy milyen felszínen és milyen munkára fogjuk a bobcatet használni.