Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen az egyedi gumi az autókon?

Egy autó kerekének személyre szabása az egyik legfontosabb módja annak, hogy járműtulajdonosként kifejezze kreatív oldalát. A rendelkezésre álló színek, stílusok és minták közül a lehetőségek végtelenek. Az egyedi kerékkészlet melletti elköteleződés azonban sok mindent adhat útravalóként az autótulajdonosoknak. Ha frissíteni szeretnénk autónkat, de nem tudjuk, hol kezdjük el, fontoljuk meg az egyedi keréktárcsákba való befektetést.

A kerekek egyedi fényezése friss megjelenést és általánosságban javított esztétikát biztosíthat autónknak. Megmutathatjuk személyiségünket egy merész-, egyszínű-, bonyolult- vagy kézzel festett mintákkal, elektromos keréktárcsa világítással, drágakő díszítéssel vagy egyéb fémfelület választásával. Ilyenkor bátran szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.

A szakemberek gondosan újratervezik kerekei felületét, miközben egyedi, személyes hatást adnak hozzá. A kerekek testreszabása azt mutatja, hogy időt és pénzt fektettünk a járműbe, ezért az értéknövekedéshez is vezet. Amikor továbbadnánk az autónkon, a bele fektetett, felújításra költött összegek, mind értéknövelő beruházások, még akkor is, ha időközben az értékcsökkenés hatása is érvényesül. A vevőjelölteket mindig érdekli, hogy az autót az idők során megfelelően gondozták-e a korábbi tulajdonosok.

Technikai szempontból az egyedi kerekek vagy kerékelrendezések javíthatják a jármű teljesítményét. Például a lépcsőzetes kerékfelhelyezés vagy lépcsőzetes felszerelés azt sugallja, hogy egy jármű két hátsó kereke nagyobb, mint a két első kerék. A nagyobb hátsó abroncsok nagyobb tapadást tesznek lehetővé gyorsuláskor, miközben a nagy teljesítményű járműnek stabil vezetést biztosítanak egyenetlen talajon. Nem számít a végső cél, az egyedi kerékmódosításokba való befektetés a következő szintre emelheti autónkat.

Azután, hogy a kereket egyedivé varázsoltuk érdemes mélyebben elmélyedni a gumi választásban is és mindent megtenni annak érdekében, hogy az újonnan feljavított kerekekre a legjobb gumi párosítás kerüljön.

Mivel sok márka és modell van a piacon, a gumiabroncs vásárlása is kihívást jelenthet. Nehéz a számos rendelkezésre álló lehetőség közül kiválasztani a kocsinkhoz illő abroncskészletet. Mielőtt meghoznánk a végső döntést a gumi típusról, érdemes megismerni a gumiabroncs egyik fontos aspektusát, amely befolyásolhatja az autó általános teljesítményét: a gumiabroncs futófelületét. A gumi futófelülete a gumiabroncs kerületén lévő rész, amely közvetlenül érintkezik az úttal. A gumi mintázata sokat elárul annak milyenségéről.

A mintázat iránya

A mintán oldalsó horgony és egy nyíl is szerepelhet az oldalfalon, amely az adott irányt jelzi. A teljesítményt tekintve az irányított futófelületű gumiabroncsok nagyobb ellenállást tesznek lehetővé vizen siklás során. A V-alakú mintázatnak köszönhetően a víz egyenletesen forog le a gumiabroncsokról, jobb tapadást biztosítva a nedves felületen. Hagyományosan az irányított gumiabroncsokat elölről hátrafelé forgatják, ami korlátozza a gumiabroncsok általános sokoldalúságát.

Szimmetria

Ha tartósabb, csendesebb teljesítményű abroncsra vágyunk, akkor a szimmetrikus mintázatú abroncs megfelelő lehet. Ez a minta folytonos barázdákat és blokkokat mutat, amelyek az egész abroncson végigfutnak. A szimmetrikus futófelülettel rendelkező abroncsok különféle módszerekkel forgathatók, ami hosszabb élettartamot tesz lehetővé.

Aszimmetria

A szimmetrikus mintázattal ellentétben az aszimmetrikus futófelületi minták hibridek, amelyek nedves és száraz felületeken való használatra készültek. Közelebb a minta közepéhez nedves tapadásra tervezett hornyok találhatók. A száraz utakra készült nagyobb blokkok foglalják el az abroncs külső területeit. Az aszimmetrikus gumiabroncs többféleképpen forgatható.

Attól függően, hogy milyen célra használjuk a gumikat különböző típusokat különböztetünk meg. A legegyszerűbb gumi a normál gumi, amire leggyakrabban nyári gumiként is hivatkoznak. A megváltozott téli viszonyokhoz illeszkedik a téli gumiként hivatkozott, mélyebb barázdákkal rendelkező gumi. A terepjárókat és más, négykerék-meghajtású haszonjárműveket gyakran terepabroncsokkal szerelik fel. A terep (A/T) gumik jók a város aszfaltozott útjain, de terepen is jól teljesítenek.

A jó kerék és gumiválasztás tehát, mint oly sokminden más saját igényeinktől és elvárásainktól függ.