Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kisteherautó gumi biztonságos cseréje

A kisteherautó gumi abroncsainak mindig jó állapotban kell lenniük, és kellően mély futófelülettel kell rendelkezniük. Ellenkező esetben járművünk veszélyt jelent a közúti forgalomra.

Sofőrként képesnek kell lennünk a kisteherautó gumi abroncsainak lecserélésére, például téli abroncsról nyári gumira, vagy fordítva, esetleg defekt esetén. Bár a kisteherautó gumi cseréje sem túl bonyolult folyamat, néha nem árt felfrissíteni az elméleti tudást.

Először fel kell emelni a teherautót - ezt teherautókhoz alkalmas emelővel a legkönnyebb megtenni. Különösen fontos, hogy a kisteher autó megfelelően és biztonságosan legyen felemelve, hogy biztonságosan dolgozhassunk rajta.

Most lazítsuk meg a kerékcsavarok anyáit. Ennek legjobb módja egy zajcsökkentett pneumatikus csavarhúzó. Ha a kerék kilazult, mindkét kézzel fogjuk meg kívülről, és óvatosan húzzuk le. Ügyeljünk az ergonómiai eljárások betartására, különben a kisteherautó gumi abroncsának a súlya gyorsan hátfájáshoz vezethet. Legtöbbször kisteher gumi 16c típusban található meg az autókon, ami egy erősített gumi, nagyobb méretű teherautókra.

A keréktárcsákat fékpor boríthatja be. Ezt csak nedves tisztítás során szabad eltávolítani (ideális esetben kerékmosóban). Ha vegytisztítás közben felforgatjuk, belélegezhetjük, aminek veszélyes egészségügyi következményei vannak. Ezután engedjük ki a levegőt a megtisztított gumiabroncsból. Ehhez csavarjuk le a szelepmagot egy szelepelszívó segítségével.

Az abroncscserélő lehetővé teszi az új abroncsok egyszerű eltávolítását és a felnikre való felhelyezését. Fontos, hogy a peremtörőt a lehető legközelebb helyezzük a felni pereméhez anélkül, hogy közvetlenül megérintenénk. Ha az abroncs nagyon feszes, többször is elforgathatjuk a kereket, és meglazíthatjuk a peremeket a peremtörő többszöri használatával.

Most rögzítsük a kereket a gumiabroncs-váltó Könnyűfém keréktárcsáknál használjunk szorítópofákat vagy védőgyűrűket, hogy elkerüljük a középpont sérülését. Győződjünk meg arról, hogy a légnyomás-érzékelők megvannak, és cseréljük kira. a régi szelepet egy újra. Ezután állítsuk be a megfelelő gumiabroncs-méretre az abroncs szerelőkart (itt segíthet a gyártó utasításainak betartása). Egyenként lazítsuk meg a gyöngyöket, amíg el nem tudjuk távolítani a gumiabroncsot.

Lassan forgassuk el a kereket a gépen, és alaposan ellenőrizzük a felnit. Ha szükséges, forduljon szakértőhöz és végezzen kisebb javításokat. Fontos, hogy a felni jó állapotban legyen a következő utazásokhoz.