Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így válasszunk a gumi belső átmérője alapján jó téli gumit

Így válasszunk a gumi belső átmérője alapján jó téli gumit
A következő cikkben gyorsan elmagyarázzuk a gumikon található jelzések és a hozzá kapcsolódó matricákon látható jelölések értelmét, mindezt egy olyan példán keresztül, amit jó szívvel tennénk fel saját autónkra. A példa legyen a Taurus 19565r15 téli gumi.

Haladjunk végig mit jelentenek a számok. Az első három szám - 195 - a futófelület szélességét adja meg milliméterben. Minél nagyobb ez a szám, annál szélesebb a gumi. Az ezt követő két szám a gumi magasságát mutatja meg, ami a példában 65. Jellemző, hogy a két szám így szerepel: 195/65 mivel a két adat arányából a gumiabroncs jellegére lehet következtetni. Az R a radiál rövidítése, majd következik a belső átmérő colban kifejezve, példánkban ez 15. (1 col azonos 2, 54 centiméterrel. ) Az abroncs belső átmérőjének azonosnak kell lennie a felni átmérőjével. Minél alacsonyabb az abroncs belső átmérője, jellemzően annál kisebb autóra szerelhető a gumi. A 15 col egy kisebb személyautóra jellemző szám. Az autó gumi felületére további számok és betűk lehetnek nyomtatva, például 91 H. Itt a 91 a terhelhetőséget (a példában 615 kg/kerék) és a legmagasabb sebességet (a példában 210 kilométer/óra) jelöli. Ez alapján már egész sokat tudunk a 195/65 R 15 91 H Taurus gumi tulajdonságairól, de még nem mindent. Létezik téli és nyári kivitelben is, illetve erősített oldalfallal - ezen információk szintén jelölve vannak a gumin is. Az EU-s abroncscímkéről további információkat nyerhetünk az üzemanyag-hatékonyságról, a nedves felületen való tapadásról illetve a zajszintről. A konkrét gumi esetében minden tulajdonság a közepes sávba esik.

Fontos azonban tudni, hogy - különösen a téli abroncsok esetében - nem minden alapvető tulajdonság szerepel a címkén. Ilyen például a havas vagy jeges úton mért fékút, ami egy elég fontos adat lenne, miközben az, hogy mennyire zajos egy téli gumi, talán kevésbé számít. Az üzemanyag-hatékonyság közepessége nem a téli gumikhoz, hanem általában a forgalomban lévő gumikhoz képest közepes, ami azért árnyalja a képet. A Taurus márka a Michelin csoport tagja, jellemzően kedvező árfekvése miatt kedvelik a vásárlók. A Taurus gumik Európában, Szerbiában készülnek.