Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sport és off road gumik közúton - mire érdemes figyelni

Sport és off road gumik közúton - mire érdemes figyelni
Speciális viszonyokhoz speciális gumikra is szükség van ahhoz, hogy járművünk a maximális teljesítményét tudja nyújtani. Sem terepen vagy téli, havas viszonyok között, sem versenypályán nem lehet érvényesülni közútra optimalizált gumiabroncs szerelésével. Az esetek többségében ez fordítva is igaz, egy kifejezetten sport célú abroncs nem állja meg a helyét a közúton. Mik a legfontosabbak, amire figyelni érdemes speciális gumik használatakor?

Az első és legfontosabb a biztonság. Valódi versenysport gumit nem szabad közúton használni, egyrészt mert nem biztonságos, másrészt mert nem felel meg a KRESZ előírásainak. Léteznek azonban olyan, kissé módosított összetételű és tulajdonságokkal rendelkező sport gumiabroncsok, amik használata megengedett közúton, ugyanakkor akár amatőrök számára is a sport élményét tudják garantálni a versenypályán. Ezek a gumik általában nagy teljesítményű, úgynevezett UHP (Ultra High Performance) abroncsok, amik abban különböznek a profi verseny változattól, hogy jobb, a közúti előírásoknak megfelelő a vízelvezetésük és nem szükséges őket bemelegíteni. Ezen amatőr versenyzésre és közúti használatra is alkalmas gumik nyáron használhatóak.

A terepgumik esetében a közúti használatnak nincs jogszabályi tiltása. Többfajta terepgumi létezik: a városi terepjárók, SUV-ok elterjedésével a négy kerék meghajtásra optimalizált, alacsony zajszintű terepgumik valójában inkább városi használatra valók és terepen nem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. A valódi, off road körülményekre optimalizált terepgumik közúti használatának hátránya a magas zajszint, a gyors kopás és a megnövekvő fogyasztás. A terepgumik további alcsoportja a különösen saras vagy havas viszonyokra tervezett M+S gumik. A rossz gumiválasztás így elsősorban akkor okozhat komolyabb gondot, ha elhagyjuk az aszfaltutakat, hiszen a terepjáró megfelelő papucs nélkül ugyanúgy alkalmatlan terepi feladatokra, szerencsétlen esetben akár megtapasztalhatjuk a kerékcsere nehézségeit földúton, esetleg kipróbálhatjuk a vontatás örömeit télen. A terepgumi r15 esetleg r16 vagy r17 jelzéssel ellátott abroncsok között keresendők.