Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért vannak még tömlős gumik? Bicikli, moped, mezőgazdasági gépek, teherautók...

A tömlős gumi a ma széles körben elterjedt gumik elődjének is tekinthető. A külső gumiköpenyen belül itt egy vékonyabb anyagból készülő tömlő is található, valamint gyakran egy védőszalag a két réteg közötti súrlódás csökkentésére. A tömlős guminak gyakorlatilag nincsen érdemi előnye a tömlő nélkülivel szemben, de mégis még léteznek. Mi ennek az oka?

A tömlős abroncsok jellemzően a gumik igénybevétel szempontjából két végpontján található szegmensben maradtak meg. Ki kell emelni, hogy itt sem kizárólagosan, de itt jelen vannak. A teherautó gumi és a moped valamint kerékpár gumik között találunk még sok tömlős változatot, illetve akadnak még a mezőgazdaságban is ilyen megoldások.

A teher gumiabroncs hatalmas terhelésnek van kitéve. A tömlős abroncsok súlyelosztása jobb, így a kifejezetten nehéz terheket hordó kamionoknál jellemző még a tömlős abroncs használata. Mivel a tömlős abroncs defekt esetén kevésbé biztonságos, azokon a helyeken maradt meg, ahol jellemzően lassan, rövidebb távon, de nagy teherrel közlekednek a teherautók. A tömlős abroncsoknak gyakran jobb a kopásállósága, ezért durva terepen nagyobb az élettartamuk.

A másik végletnél szintén a nagy sebesség hiánya adja a magyarázatot, miért tudott az egyébként kevésbé biztonságos tömlős abroncs fennmaradni. A tömlős abroncsokat könnyebb javítani, cserélni és összességében költséghatékonyabbak. Egy kerékpár vagy moped gumija szinte annak teljes élettartama alatt kopik el, míg a tömlő kifejezetten olcsó, így defekt esetén előnyösebb csak azt cserélni.

A mezőgazdasági gumiknál a fent már említett tulajdonságok - nagy sebesség hiánya, költséghatékonyság, lassú kopás, nagy terhelhetőség - mellett a szokások is szerepet játszanak. Néhány felhasználási területen annyira megszokottá vált a tömlős abroncsok használata, hogy azt nem cserélik le, mivel a tömlő nélküli gumi előnyei nem érvényesülne az adott helyzetben markánsan. A már bevált és olcsó technológián minek változtatni, ha az nem jár érdemi előnnyel, de drágább.

Korábbi bejegyzések: