Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Közeleg a hideg idő, hamarosan eljön a téli gumi felrakásának időpontja

A pontos időpont, hogy mikor érdemes a nyári gumi lecserélése télire két fő tényezőtől függ. Az első magától érthető módon a hőmérséklet. 7 C fok alatt jobban járunk, ha a hűvös aszfaltra optimalizált tél gumi mellett döntünk. Érdemes ezt a hőmérsékletet arra az időszakra értenünk, amikor a legtöbbet használjuk gépjárművünket. Ha a napi átlaghőmérséklet melegebb, de mi szinte kizárólag hajnalban, korán reggel vagy az esti órákban autózunk, akkor előbb jön el a csere optimális időpontja, míg ha napközben van szükségünk elsősorban az autóra, akkor kitolhatjuk az állandó hideg idő megérkezéséig a cserét.

Az autó gumi anyagösszetétele és futófelületi kialakítása határozza meg azt, hogy téli vagy nyári felhasználása ajánlott. Az eltérések a gumi adott hőmérsékleten mutatott rugalmasságában, a vízelvezető képességben és a kettő tényező által befolyásolt tapadásban mutatkoznak meg. A négyévszakos gumi valahol középen áll: minden évszakban megfelelő biztonsággal használható, ugyanakkor egyik évszakban sem a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik.

Fontos kiemelni, hogy a gumiabroncs állapota legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint az, hogy milyen évszakra tervezett gumit használunk. Az idős gumi könnyebben sérül és kevésbé rugalmas, önmagában is kockázatot rejt. Használatban lévő gumi cseréje 6-10 év után mindenképpen esedékes. A nem használt, túltárolt gumik is veszítenek tulajdonságaikból, 5 évesnél idősebbet nem érdemes vásárolni és ezen gumikat várhatóan csak néhány évig használhatjuk. (A gumi életkora a DOT számból derül ki.) Ha a téli gumi profilmélysége 4 mm alá, vagy a nyári gumi profilmélysége 2-3 mm alá csökken, azonnal cserélni kell azokat minden más szempont mérlegelése nélkül. Ez nem az a pont, amit meg kell várnunk, ez az a pont, ahol már nem szabad kimenni adott garnitúrával a forgalomba.

A gumik átvizsgálása, felszerelése, centírozása, szükség esetén szelepek cseréje - függetlenül attól hogy acél- vagy alufelniről beszélünk - egy profi szervizben rövid idő alatt letudható, időpont foglalással érkezve nem több 15-30 percnél. Arról nem is beszélve, hogy a gumi méretek, típusok sem feltétlenül ismertek mindenki számára, így jól jöhet a segítség a kérdések megválaszolásában.