Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kinek tudjuk ajánlani az olcsóbb, de jó minőségű kínai abroncsainkat?

Kinek tudjuk ajánlani az olcsóbb, de jó minőségű kínai abroncsainkat?
Kinek tudjuk ajánlani az olcsóbb, de jó minőségű kínai abroncsainkat?
Kinek tudjuk ajánlani az olcsóbb, de jó minőségű kínai abroncsainkat?

Rengetegen kérik ki véleményünket gumiabroncs vásárlása előtt. Többen azt kérdezik, merjem-e az olcsóbb, kínai vagy orosz abroncsot választani, vagy ha többet költök, annyival jobb is? Sok esetben azonban ez nem így van. Mindenkinek saját szíve joga ezt eldönteni. Viszont érdemes pár kérdésre választ adni magunknak mielőtt döntést hozunk.

1. Milyen autóra szeretnék gumiabroncsot vásárolni? Kis értékű autó esetében érdemes nem az autó árát elkölteni 4db prémium abroncsra, inkább tartalékolni egyéb fenntartási költségekre! Nagy teljesítményű, prémium kategóriás autó tulajdonosainak mi is a nagyobb, nevesebb gyártók által gyártott abroncsokat preferáljuk. Habár ,,adtunk már el Tesla Modell S-re is 21"-os kínai abroncsot, sőt FORD MUSTANGRA is, bár ott az volt a felhasználás jelege, hogy tök mind1 mit füstölök le .-) !

2. Évente/havonta hány km-t közlekedek ezzel a járművel? Sokszor találkozunk azzal, hogy az abroncs nem kopik el, hiszen évi 1.000--2.000 km-et fut az autó. Ilyenkor elrevül, elöregszik, kirepedezik, elengedi a levegőt, majd használhatatlanná válik! Jó példa erre édesanyám Suzuki Wagon R+ járműve. Keveset van használva, így nem éri meg a gumiabroncs az 50%-ra elkopott fázisát sem. De jobb szívvel cserélünk le egy kínai 155/65R14 A606 75H abroncsot, mint egy 2,5x drágább prémium kategóriás abroncsot. Vásárlóink között: pl futárcégek, előszeretettel válasszák a kínai abroncsokat. Rengeteg km-t tesznek az autóikba, és a C-s kisteher kategóriában már nagy összegeket tudnak spórolni, természetesen nem a minőség rovására.  Példaként 215/75 R16 "C" Linglong R-666/8pr abroncsot hozom a Bridgestone R660 215/75R16C R113 nyári gumi val szemben, itt pl 1db Bridgestone abroncs árából 3db kínai abroncs kijön.Természetesen a a Prémium kategóriás abroncs futásteljesítménye nagyobb, de nem ennyivel.

3. Hogyan közlekedünk? Természetesen a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Aki pontosan tudja, hogy nem mért kört megy a Hungaroringen, hanem normál tempóval A-ból B-be, annak is ideális választás lehet a Kínában készült abroncsok java része. Nagy márkák mintáját viselik, jó példa erre a Pirelli PZero Rosso, és az Aplus A607, de sok ilyen azonosságot tudnék még sorolni, mikor egy prémium márka jól bevált mintázatát lekövetik kínai gyártók. Talán a leglátványosabb a Linglong R-620 mintázat és a BFGoodrich All-Terrain T/A. Ami jó azon miért változtatnának.

4. Hol közlekedünk: Itt talán a mezőgazdasági és rakodógépek esetét tudom felhozni. Építkezéseken, hulladékfeldogozásban, erdőgazdálkodásban tapasztaljuk azt, hogy az abroncsok hamarabb sérülnek, mint elkopnak. Kiszakad, kireped, oldalfala futófelülete stb...stb javíthatatlanná válik. Ez természetesen nem az abroncsok hibája, hanem ilyen a felhasználási terület. Ilyen nagy értékű abroncsok esetében sem mindegy, mit kell lecserélni a rövid élettartama végén.

Összegezve:

Mindenki olyan abroncsot vásároljon amilyet akar vagy a pénztárcája enged. Én ezzel a pár gondolattal szerettem volna rávilágítani arra, hogy mostanra a Kínai gumiabroncsok korántsem rossz minőségű abroncsok, mint mondjuk 10-15 éve voltak. Akkor még bizony nem volt ritka a zajos, túl kemény vagy éppen túl lágy keverékű abroncs. Némelyiket nagyon nehéz vagy éppenséggel lehetetlen volt kicentírozni. Sokaknak ezek a rossz emlékek maradtak meg és nem merik újból kipróbálni. Ez mára nagyot változott. Rengeteg nagy Prémium cég gyártat Kínában, többek között Apple, Tesla, Toyo és még sorolhatnám.